Vilken hund passar mig?
När man aldrig har haft hund innan och bestämt sig för att införskaffa en hund är det som att en helt ny värld öppnar sig. Frågorna är många: vilken ras passar mig bäst? Hur ska pälsen skötas? Vad ska hunden äta för att må bra? Hur uppfostrar man hunden? o.s.v. Enkelt sagt går all fritid åt just nu för att sätta sig in i livet som hundägare och försöka ta rätt beslut.
I föregående inlägg skrev jag om ett test Doggy hade på sin sida där det är möjligt att testa vilken hundras som passar. Enligt testet borde jag skaffa en Afghanhund. Afganhunden är namgiven efter Afghanistan där hundarna ursprungligen kommer ifrån. Där var hundarnas uppgift att skydda karavaner mot vilda djur och rövare. Afghanhunden kom till England i början av 1900-talet av kringresande folk. Afghanhunden har lång päls och daglig pälsvård behövs om hunden rör sig ute, vilket är en stor nackdel.

En annan ras jag har funderat på är Irländsk terrier. Den Irländska terriern verkar vara lite mer lättskött jämfört med en Afghan hund. Pälsen behöver  trimmas 3-4 gånger per år och ska vara relativt lätt att trimma. Hundrasen ska vara vänlig och livlig. Detta passar mig bra eftersom jag ofta är ute och rör på mig i olika sammanhang.  Rasen ska även ha en bra hälsa jämfört med många andra raser som har avlats fram och därmed fått vissa problem.  

Viktiga hundegenskaper för mig:

  • Sällskaplig
  • Lätt skött päls
  • Kunna lämna själv i minst 4 timmar

  • Lätt att uppfostra

Hane eller tik?

Vilket kön ska hunden ha? Denna fråga trodde jag att det skulle finnas ett enkelt svar på, men efter att ha läst mycket har jag insett att även detta beror på alldeles för många faktorer för att beslutet ska bli helt enkelt. En tik löper 1-3 gånger per år, detta kan innebära att hundens temperament kan påverkas av hormoner. En han hund har således ett jämnare temperament. En hanhund kan däremot markera sina revir tydligare och har därmed större behov av att vakta. Tikar fungerar också bättre ihop med andra hundar jämfört med hanhundar som ibland kan ha det svårt att umgås med andra hanhundar. Vid jakt och andra mer specialiserade aktiviteter finns det andra saker att ta hänsyn till. 

Måste hunden var renrasig?

Vad är det för fördelar och nackdelar med att köpa en blandras hund? Jag hade ingen aning om svaret på den frågan innan jag började läsa om ämnet. Men det korta svaret är nej. Hunden behöver inte vara renrasig. Det finns för och nackdelar med båda valen.

Renrasig hund:

De flesta hundraser är framavlade för specifika arbetsuppgifter. Det finns inte många raser som fötts upp endast för att vara sällskapshundar. Därför har alla hundraser specifika egenskaper. Det gör att om man köper en renrasig hund vet du vilka egenskaper som kommer med den rasen. Du känner också till hundens ursprung och anlag från släktingar. Detta gör att du kan med ännu större säkerhet veta vilka egenskaper hunden kommer ha. En stor nackdel med många rena raser är att de har avlats så hårt att vissa sjukdomar och blivit väldigt vanliga hos vissa raser.

Blandras hund:

Egenskaperna hos en blandras kan vara svårare att veta på förhand. Detta på grund av att du inte alltid vet exakt vilka raser hunden är besläktad med och vilka egenskaper som kommer att föras vidare till din hund. Blandras hundar har dock inte samma problem som rashundar med ärftliga sjukdomar då de har en större generisk mångfald. En blandras hund är också nästan alltid många gånger billigare än en renrasig hund.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *