Hemester

Under denna sommaren har jag som många andra semestrat i Sverige. Detta beror förstås på den rådande pandemin. På grund av situationen har det känts betydligt bättre att vara ute i naturen än att semestra i städerna. Detta har medfört att jag har fått upp ögonen för att tälta. Under sommaren har jag tältat flera gånger i olika sammanhang. Att vara ute i naturen ger en känsla av frihet och man glömmer lätt av alla livets bekymmer som gör dig stressad. 

Tält och liggunderlag

I början av sommaren använde jag min gamla utrustning som jag köpte för många år sedan. Men allt eftersom jag har tältat och vandrat har jag blivit mer och mer intresserad av friluftsutrustning. Beroende på vilken typ av semester det är så finns det specialiserade tält o.s.v. för just detta ändamålet. Till exempel är vikten på utrustningen väldigt viktigt när man cyklar eller vandrar. Genom att köpa ett dyrare tält går det spara flera kilo packningsvikt. Men det är just viktbesparingarna som kostar pengar, jag har märkt att de lätta prylarna snabbt blir väldigt dyra. Om du istället ska tälta i ett kallare klimat kommer kanske inte ditt lätta tält vara tillräcklig för att hålla kylan ute. 

En annan sak som är lätt att spara mycket vikt på är att köpa ett lätt liggunderlag. Jag tror att mitt nya liggunderlag, som jag hittade med hjälp av en sida som heter Friluftskompaniet.com, är 500 gram lättare än mitt gamla. Det kan låta lite, men om du ska vandra långt är det en förhållandevis stor viktbesparing. På Friluftskompaniet fanns det en guide där jag kunde se vilket liggunderlag som var det bästa liggunderlaget för mig.

Allemansrätten

Jag vill också slå ett slag för Allemansrätten som vi har i Sverige. Den tycker jag vi ska värna om. Det är en stor frihet att kunna vandra i skogarna och slå upp tält i idylliska landskap utan att behöva själv äga marken eller be någon markägare om lov.  Tänk dig att bo i ett land där du ständigt möts av skyltar som tillträde förbjudet, privat område eller liknande. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *